Lastsäkring och Surrning

Rak_surrningAtt genomföra säker transport är en konst i sig, som det krävs kunskap inom. Lastsäkring är en av de mest använda metoderna för detta ändamål. För att kunna säkra sin last krävs att man använder sig av någon typ av surrning. Med hjälp av dessa kan man få sin last att sitta fast så som den ska.

Om man verkligen vill vara säker på att lasten är riktigt hårt åtspänd så är det lämpligt att ta en närmare titt på bandsträckare. Dessa kan komma i flera olika varianter, med eller utan krokar, men de kan också vara elektriska för att spänna upp band (oftast ganska dyra).

Det är viktigt att komma ihåg att man måste använda surrningar som kan hålla för olika styrkor. I vanliga fall sker lastsäkring enligt vissa regler. EU har angivit ett antal olika som man bör följa vid transport på landsväg. En av dessa är att lasten ska tåla hela vikten framåt, bakåt samt halva vikten i sidled. Det händer inte så ofta att last åker i sidled, men i samband med snabba inbromsningar så kan den faktiskt lossna och flyga fram mot förarsätet och orsaka skador. Det är minst lika illa om lasten skulle lossna och flyga bakåt ut på landsvägen och skada andra trafikanter.

Inom surrningsbandsområdet finns olika typer av begrepp som innefattar vad banden tål. Man brukar tala om brottstyrka som anger vid vilken vikt spännbanden går sönder. Det brukar vara fråga om ganska höga belastningar innan ett band brister, men det är viktigt att man väljer ett band som faktiskt tål de påfrestningar som de kan utsättas för.

I samband med surrningen av lasten finns ett flertal tekniker beroende på vilket format lasten har. Det finns ett par bra handböcker för hur surrningen ska gå till och det är självklart bra om man följer dessa. Exempelvis så finns så kallad överslagssurrning som helt enkelt går ut på att man lägger banden över lasten och på så sätt säkrar den.

Det finns flera företag som tillverkar lastsäkringar, men dessa tillverkade säljer oftast inte direkt till kunder, utan de riktar sig istället direkt till olika butikskedjor och grossister. Oavsett hur de säljs så är det viktigt att se till att ha nya surrningsband som tål att belastas utan att gå sönder. Det är också smart att använda olika färgkodade spännband för olika typer av arbeten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *